Παράνομη εγκατάσταση ανεμογεννητριών – Τα διαπόντια νησιά εκπέμπουν SOS !

Σύμφωνα με έγγραφο επίσημης διαμαρτυρίας ψηφισματος των Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών – Ερείκουσας – Μαθρακίου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, μεταξύ των οποίων και στα Διαπόντια Νησιά.

Στο σχέδιο της Μελέτης περιλαμβάνεται ένα πολύγωνο εγκατάστασης στη θάλασσα μεταξύ των νησιών των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου και προτείνεται η εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών ισχύος 15MW, με το επικρατέστερο μοντέλο τέτοιας ισχύος να έχει διάμετρο ρότορα 236 μ. και ύψος μέχρι 280 μ. Δηλαδή το ύψος τους θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου.

Η περιοχή αυτη έχει δύο ζώνες Natura 2000, περιοχές του Δικτύου Natura 2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά με τον κωδικό GR2230008 και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νήσων με τον κωδικό GR223001. Η πιθανή πρόκληση σοβαρών επιπτώσεων στα είδη που διαβιούν στην περιοχή αυτή είναι κάτι που ήδη διαπιστώνουν ακόμη και οι μελετητές της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απειλή για την απώλεια και τον εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας και των θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών είναι υπαρκτή.

Η δημιουργία αιολικού πάρκου θα δημιουργήσει αλυσιδωτές και καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο αυτον, με υπαρκτό τον κίνδυνο της ερήμωσής του. Η προτεινόμενη ισχύς, ο αριθμός των ανεμογεννητριών, το ύψος και η διάμετρος της καθεμιάς, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία, την συγκοινωνιακή σύνδεση, την ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και τη ζωή μας γενικά θα είναι ανυπολόγιστες. Οι συνέπειες αυτές δεν έχουν υπολογιστεί σε αυτήν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ορίζει τις ανεμογεννήτριες μόλις στο 1,5 μίλι από την ακτή των Οθωνών.

  • Πώς γίνεται το κράτος να παραβλέπει ότι οι περιοχές αυτές είναι αρκτικές όπου αυτό σημαίνει ζητήματα εθνικής υπόστασης και ασφάλειας;
  • Πώς γίνεται να αγνοεί ότι είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ότι είναι ζώνη σημαντική για την παράκτια αλιεία, φιλοξενεί θαλάσσια θηλαστικά και είναι επάνω σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών;
  • Πώς κλίνει τα μάτια στο γεγονός ότι είναι τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή και ότι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης πληθυσμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας;

Η θέσπιση της προτεινόμενης ΠΟΑΥΑΠ στα Διαπόντια Νησιά δεν τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις βάσει εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου όπως επίσης δεν τηρεί τις προϋποθέσεις της φυσιολογίας και του περιβάλλοντος μας.

Να σημειωθεί επίσης ότι, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) δεν λειτουργεί, αλλά οι θέσεις και απόψεις των πολιτών στέλνονται μόνο μέσω email!!

Είναι τραγικό το γεγονός να βλέπουμε τον κρατικό μηχανισμό να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες είναι άκρως επικίνδυνες για την ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργία του περιβάλλοντος ενώ έχει την επιλογή να επενδύσει σε προσεκτικό σχεδιασμό αναπτυσσόμενης τουριστικής δραστηριότητας σε απόλυτη αρμονία με της προστατευμένες περιοχές NATURA.

Αυτή η είδηση είναι μια απόδειξη ότι η μέριμνα των υπηρεσιών του κράτους είναι ανύπαρκτη και αντί να λύνει τα προβλήματα του κράτους λειτουργεί ως καταλύτης στην δημιουργία αυτών των προβλημάτων! Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από τις τόσες καταστροφές που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, τις πυρκαγιές στον Έβρο, στην Κερκυρα, στην Ροδο, στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, όπου και εγκατέστησαν αμέσως μετά την καταστροφή οροσειρά αιολικών πάρκων στην περιοχή .

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *