Στο συνέδριο με θέμα «Δημόσιο χρέος: διδάγματα του παρελθόντος, προκλήσεις του μέλλοντος» βρέθηκε ο Κ. Στουρνάρας ανοίγοντας τις εργασίες τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων και βιώσιμων δημοσιονομικών λύσεων εξαιτίας της αύξησης του Δημοσίου Χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι δηλώσεις του έλαβαν μέρος λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση της παγκόσμιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ποιότητα ζωής σε 35 χώρες. Η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά το εισόδημα, την εργασία και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Στους οικονομικούς δείκτες το δημόσιο χρέος αυξάνεται από το 94% στο 134% του ΑΕΠ και στα μισθολογικά βρίσκεται με τον τρίτο χειρότερο μισθό πολύ κοντά στη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ πάνω από το 65% των πολιτών βιώνουν οικονομικές δυσχέρειες.
Ο Κ. Στουρνάρας ομολογεί δημόσια , ότι 16 χρόνια μετά την οικονομική κρίση, η οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν αποδεικνύει ότι απέτυχαν. Το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξάνεται διαρκώς παρόλες τις θυσίες των Ελλήνων. Επιπλέον, στηρίζουν έναν πόλεμο που χρησιμοποιείται για κάθε οικονομική δυσχέρεια ώστε να υποστηρίξουν τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια όπως έγινε με την ενέργεια που σήμερα μόνο οι Έλληνες στην Ε.Ε. πληρώνουν τόσο ακριβά.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας τον Ιούλιο του 2024 με δηλώσεις του σε εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρεί τους Έλληνες “καταναλωτές” και όχι αποταμιευτές, διότι το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα κινείται συνεχόμενα από το 2011 έως σήμερα σε αρνητικά επίπεδα. Το «κενό αποταμίευσης» στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο ίδιος, εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά οδηγεί στην υψηλή εξάρτηση της χώρας από την εξωτερική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να ανατρέπεται στο άμεσο μέλλον, καθώς η αποταμίευση των νοικοκυριών εκτιμάται πως θα αργήσει να ανακάμψει.
Το σενάριο από το κράτος δια στόματος Στουρνάρα για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση και η ανάγκη νέων και παλαιών «αξιόπιστων» μηχανισμών επιβολής. Ο κύριος Στουρνάρας, ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός οικονομικών, γνωρίζει πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, πως αυξήθηκε το ΑΕΠ και γιατί. Αυτά τα στοιχεία όμως τα αποκρύπτουν από τους Έλληνες πολίτες και τα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Κανένας πολίτης δεν γνωρίζει ποια είναι τα πραγματικά έσοδα της χώρας, τα πραγματικά έξοδα, που χρωστάμε, γιατί χρωστάμε, που δαπανήθηκαν τα δάνεια, πόσα χρήματα έχουμε επιστρέψει, ποιο είναι το πραγματικό υπόλοιπο, σε ποιους και πως σπαταλούνται τα προγράμματα που έρχονται από την Ε.Ε. που είναι από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και τι παράγουμε, τι αποθέματα υλικών έχουμε και που καταλήγουν αυτά.
Γιατί δεν είναι στο φως η πλήρης και αναλυτική οικονομική κατάσταση της χώρας για
όλους τους πολίτες; Φοβούνται κάτι;
Οι κρατικοί μηχανισμοί οι οποίοι εκλέγονται από τους πολίτες και δεν πρέπει επ’ουδενί να έχουν ασυλία και απαλλαγή από ευθύνες δια νόμου, θα πρέπει να παρουσιάζουν όλα τα στοιχεία της πολιτείας ενώπιων των πολιτών.
Ήτοι τα πραγματικά συλλογικά έσοδα, τις υποχρεώσεις, τα έξοδα και ότι τελικά συμπεριλαμβάνει η οικονομία που εννοιολογικά σημαίνει “νομώ τα του οίκου μου”. Η οικονομία είναι ο βασικός πυλώνας, η κινητήριος δύναμη όπως έχει θεσπιστεί παγκόσμια και απαιτεί σύνεση και γνώση των δεδομένων ώστε να συστήνουν ένα αμιγώς λειτουργικό κράτος οικονομικά.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ δηλαδή είναι η γνώση του τι έχουμε και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων με όλους τους μηχανισμούς της πολιτείας οι οποίοι θα στελεχώνονται από ανθρώπινο δυναμικό, τους ίδιους τους πολίτες.
Η χώρα μας διαθέτει άφθονες ποσότητες μεταλλευμάτων που εξάγονται σε εξευτελιστικές τιμές και μπορούν να ξεκινήσουν την βιομηχανία δημιουργώντας ότι χρειάζεται κάθε τομέας, όπως γεωργικά μηχανήματα, στρατιωτικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, ναυπηγία, εργοστάσια μεταποιήσεων, εξειδικευμένο ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό κτλ. Ας μας εξηγήσουν οι οικονομολόγοι τα ποσά που θα εξασφαλίσουμε όταν θα παράγουμε και δεν θα εισάγουμε πανάκριβα προϊόντα βιομηχανίας. Επιπλέον το τεχνολογικό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων είναι σε σημείο
όπου μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές πατέντες, που μπορούν ως τελικό προϊόν να εξαχθούν χωρίς να στερήσουν στην χώρα μας την πρωτοπορία. Διαθέτουμε εύπορη γη και μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα όπου η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μπορούν να ανακάμψουν στον ύψιστο βαθμό καλύπτοντας πρώτα όλες τις ανάγκες των πολιτών με αρίστης ποιότητας προϊόντα και με
την εξαγωγική δυναμική να προστεθούν έσοδα στα ταμεία της πολιτείας. Αναλογιζόμαστε τα ποσά που θα διασφαλίζαμε για να διατεθούν σε άλλες ανάγκες της πολιτείας και των πολιτών; Αντ’ αυτού σήμερα στην πιο ηλιόλουστη και εύπορη χώρα της Ευρώπης εισάγουμε αμφιβόλου ποιότητας κρέας, ψάρια , γάλα, λαχανικά, φέτα, ακόμη και ντομάτες από την Ολλανδία…
Πάνω από όλα όμως διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό για κάθε ιδιότητα και ειδικότητα που εδώ και χρόνια ξενιτεύεται για μια καλύτερη ζωή. Με αυτά τα λίγα δείγματα νοούμε ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται το μέλλον και η βιωσιμότητα , όταν γνωρίζουμε τι διαθέτουμε και πως θα το αξιοποιήσουμε σε πλήρη διαφάνεια. Γιατί λοιπόν δεν έγινε τόσα χρόνια; Τι δεσμεύει τα κόμματα και ποιους τελικά εξυπηρετούν; Οι επιλογές μας καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας. Το κλειδί για να ξεκινήσει η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης είναι η πολιτική βούληση δηλαδή η βούληση του πολίτη για ένωση, είναι η εκ νέου θεμελίωση της χρηστής δημόσιας διοίκησης που θα είναι από όλους για όλους.
Αικατερίνη Δημητρίου