“Σιωπηλή Παραίτηση”: Η Αθέατη Κρίση της Εργασίας

Το φαινόμενο της “σιωπηλής παραίτησης” (quiet quitting) ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, καθώς οι εργαζόμενοι ολοένα και περισσότερο περιορίζονται στο να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με την έκθεση “State of the Global Workplace Report 2023”, 6 στους 10 εργαζομένους παγκοσμίως εργάζονται χωρίς ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να χάνονται τρισεκατομμύρια από την παγκόσμια οικονομία.

Η αιτία; Ένας συνδυασμός άγχους, χαμηλών μισθών και έλλειψης ουσιαστικού σκοπού στην εργασία. Ειδικά στην Ελλάδα, οι μισθοί συχνά δεν επαρκούν για τις βασικές ανάγκες, ενώ η ανασφάλεια και η καταπιεστική ρουτίνα οδηγούν σε απογοήτευση και παραίτηση. Η καθημερινότητα γίνεται ένας αγώνας επιβίωσης, χωρίς κίνητρα, όνειρα ή φιλοδοξίες.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ανησυχητικό: αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης στον κόσμο. Παλαιότερα, η αισιοδοξία και η δημιουργικότητα χαρακτήριζαν την ελληνική κοινωνία. Σήμερα, η έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ικανοποίηση ελαχιστοποιεί την ενέργεια για ζωή από τους ανθρώπους.

Ο εργαζόμενος χρειάζεται να αγαπά αυτό που κάνει για να προσφέρει πραγματικά. Χωρίς δημιουργικότητα, η εργασία γίνεται καταναγκαστική, με αρνητικές επιπτώσεις για τον ίδιο και την κοινωνία. Είναι ώρα για αλλαγή: οι εργαζόμενοι αξίζουν συνθήκες που προάγουν την έμπνευση και το πάθος. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεφύγουμε από τη “σιωπηλή παραίτηση” και να ξαναδώσουμε στη ζωή νόημα.

Χ.Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *