Δικαιοσύνη κατά το δοκούν!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού αμύνης της χώρας για την γενοκτονία της Γάζας καθώς και κατά του ίσως νεκρού πρώην στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023..

Υπάρχουν δυο διεθνή δικαστήρια με έδρα την Χάγη. Είναι το διεθνές δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που εκδικάζει παραβιάσεις υποχρεώσεων του διεθνούς δικαίου από κράτη αλλά και τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ κρατών, και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων-ηγετών για το έγκλημα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου. Επομένως αποφασίστηκε απόδοση ευθυνών κατά του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και πρώην υπουργού αμύνης για τις θηριωδίες της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων και όχι κατά του του κράτους του Ισραήλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για την θέση της Ελλάδας, σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ έκανε λόγο για μη εξομοίωση κρατών που δέχονται τρομοκρατική επίθεση( εν προκειμένω από την Χαμάς) με άλλες περιπτώσεις κρατών που προκάλεσαν επιθέσεις. Ναι μεν διαχώρισε τις επιθέσεις της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό αλλά θεωρούν ότι αυτή η απόφαση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Είναι εμφανής η στήριξη λοιπόν προς το πρόσωπο του ακροδεξιού πρωθυπουργού του Ισραήλ ,όταν μάλιστα ο ίδιος έχει αναφέρει σε δημόσια δήλωση το 2019 σε γιορτή της Χάνουκα την απέχθεια του για τους Έλληνες που κρατά 2200 χρόνια.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Σήμερα ο Νετανιάχου και η κυβέρνηση του αποδοκιμάζονται από το 70% των πολίτων του που διαδηλώνουν υπέρ της εκεχειρίας με την κατηγορία ότι δεν κάνουν αρκετά για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς. Η διεθνής όμως κοινότητα των πολίτων κατηγορεί τόσο τον ισραηλινό πρωθυπουργό όσο και το κράτος του Ισραήλ για το αβυσσαλέο μίσος και την γενοκτονία που πράττει κατά του αμάχου πληθυσμού της Παλαιστίνης και όχι μόνο..

Και τώρα έρχεται το ΔΠΔ ,υπό την πίεση και την αποδοκιμασία των ανθρώπων, για να δικάσει τα πρόσωπα που δεν χρίζουν πλέον εκτίμησης ούτε από τους δικούς τους, κατευνάζοντας έτσι το αίσθημα περί δικαιοσύνης που ζητά η ανθρωπότητα από την αρχή του πολέμου και της συνεχομένης γενοκτονίας που υπήρξε για πολλά χρόνια πριν την τελευταία σύρραξη.

Διεθνώς οι αντιδράσεις από άλλα κράτη του πλανήτη διχάζουν την κοινή γνώμη αφού ούτε σε ένα τόσο μείζονος σημασίας γεγονός που αφορά την προστασία της ιδίας της ζωής και της ειρήνης, οι ηγεσίες των κρατών δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και από την άλλη η περίπτωση των ΗΠΑ που όχι μόνο δεν θα εφαρμόσουν το ένταλμα άλλα θα επιβάλουν και κυρώσεις σε όποια χώρα θα προχωρήσει την απόφαση.

Ποιος θα ξεχάσει την αποκαλυπτική δήλωση πριν οχτώ χρόνια του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου επί κυβέρνησης Σύριζα, ότι θα επισκεφτεί με αποστολή το Ισραηλινό κέντρο στις

ΗΠΑ που είναι μεγαλύτερο κέντρο αποφάσεων.

Δείτε το βίντεο:

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του εντάλματος θα φανεί στο μέλλον, μιας και το ΔΠΔ στα χρόνια λειτουργίας του από το 2002 έχει ερευνήσει μόνο τέσσερις υποθέσεις και αυτές στην Αφρικανική Ήπειρο. Για την ιστορία, μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε δεκατέσσερα άτομα, επτά από τα οποία παραμένουν ελεύθερα, δύο έχουν πεθάνει και πέντε βρίσκονται υπό κράτηση. Το ΔΠΔ επίσης είναι νομικά ανεξάρτητο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, το Καταστατικό της Ρώμης παρέχει ορισμένες εξουσίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιορίζει τη λειτουργική του ανεξαρτησία. Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί την ανθρώπινη νόηση είναι ότι εκτός των ίδιων των πολίτων από άκρη σε άκρη του πλανήτη που με όλους τους τρόπους φωνάζουν για τις ανθρώπινες απώλειες αμάχων και κυρίως παιδιών, οι ηγεσίες των κρατών κάνουν πως προσπαθούν να επιφέρουν λύση στο θέμα με συναντήσεις επί των συναντήσεων εδώ και ένα χρόνο, ενώ γνωρίζουν ότι κάθε λεπτό είναι κρίσιμο για ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους άδικα καθημερινά και με βίαιο τρόπο. Εάν υπολόγιζαν πραγματικά την ανθρώπινη ύπαρξη, θα σταματούσαν τους υπεύθυνους με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο από την αρχή, βασιζόμενοι στις Διεθνής συμβάσεις και το απόλυτο δίκαιο για την ζωή, την ελευθέρια και την προσωπική ασφάλεια. Αντί αυτού δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση ακόμη και όταν μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Νετανιάχου με την γνωστή καραμέλα του αντισημιτισμού αδιαφορεί πλήρως για οποιαδήποτε συνθήκη, διεθνές δίκαιο και θεσμούς, προσβάλοντας κατάφορα την πανανθρώπινη δικαιοσύνη. Ο Νετανιάχου φυσικά και δε θα ταξιδέψει σε χώρα που δεν του εγγυάται ότι δε θα συλληφθεί και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Μέσα στο κυκεώνα της αμφιβολίας για την ασφάλεια όλων, η δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για κάθε σοβαρό θεσμό στον πλανήτη και για κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες τους. Οι θεσμοί θα πρέπει να δράσουν άμεσα κατά κάθε αδικίας και να την εξαλείψουν είτε με διορθωτικό τρόπο είτε με τιμωρία, ανάλογα την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Μόνο έτσι διασφαλίζεται το σύνολο και ατομικά ο πολίτης.

Ποιοι είναι αυτοί όμως που είναι απέναντι σε οποιαδήποτε διαδικασία εφαρμογής των συνθήκων που οι ίδιοι έχουν υπογράψει και μέσα από αυτές πρωτοστατεί η απόδοση δικαιοσύνης;

Ο πλανήτης βράζει και οι εστίες πολέμου αυξάνονται επικίνδυνα επειδή κάποιοί δεν αντέχουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Το Ελλάνιο και πανάρχαιο αξιακό σύστημα πρέπει να επανέλθει στον πλανήτη άμεσα και μπορεί να ξεκινήσει με την θέληση της ανθρωπότητας και δη των Ελλήνων που δημιούργησαν και εφάρμοσαν την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, τις επιστήμες και τον απαράμιλλο πολιτισμό.

Είναι ανάγκη η Ελλάδα με την διοίκηση από Έλληνες αυτή την φορά, να πρωτοστατήσει ξανά και να επαναφέρει τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές για το δίκαιο όλων έχοντας την δύναμη αυτή ως μέλος σε κάθε διεθνή σύμβαση και συμφωνία.

Αικατερίνη Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *