Σύμφωνα με τα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από την ACLED (Armed Conflict Location and Event Data), η οποία είναι αμερικανική ΜΚΟ που συλλέγει στοιχεία για τους πολέμους ανά τον κόσμο, το 2024 είχαμε έναν τραγικό απολογισμό θανάτων που ξεπερνά τους 233.500 ανθρώπους, οι οποίοι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν σε 56 διαφορετικές πολεμικές συγκρούσεις σε όλον τον πλανήτη.
Αυτό όμως που πραγματικά είναι πιο επικίνδυνα ανησυχητικό είναι ότι έπειτα από έρευνες και μελέτες του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης που εδρεύει στο Σίδνεϋ προκύπτει ότι το περασμένο έτος 92 χώρες εμπλέκονταν σε πολέμους εκτός των συνόρων τους. Γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά ως ανθρωπότητα διότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα από όσα είχαμε στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τεράστια υπαρξιακή κρίση. Ποιο ρόλο έχουν πλέον τα κράτη και τα οριοθετημένα σύνορα, όταν σχεδόν τα μισά πολεμούν για να κλέψουν τα εδάφη των υπολοίπων και όχι για να προστατέψουν τα δικά τους;
Η απληστία, η έπαρση και ο φθόνος ευθύνονται για όλα αυτά που βιώνουμε και εισπράττουμε σήμερα ως ανθρώπινα κοινωνικά σύνολα. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι με εκατομμύρια κοινά σημεία ένωσης και να απαλλαχθούμε από όσα μας διαχωρίζουν όπως κόμματα, χρώματα και δόγματα.
Πολεμάμε μεταξύ μας διότι οι περισσότεροι από εμάς αρνούμαστε να “πολεμήσουμε” πρώτα με το “ΕΓΩ” μας. Αρνούμαστε να δούμε ότι οι πραγματικές μάχες δεν γίνονται με τα όπλα, αλλά δίνονται με νόηση σε κάθε κίνηση και εκδήλωση μας μέσα στο περιβάλλον. Από την ημέρα που γεννιόμαστε, δίνουμε καθημερινές μάχες για να ζήσουμε. Τα δύο – τρία πρώτα χρόνια του βίου μας αγωνιζόμαστε να σηκωθούμε όρθιοι και να μάθουμε να περπατάμε. Αργότερα πασχίζουμε να γίνουμε καλύτεροι στα μαθηματικά, στην φυσική, στην χημεία και σε χιλιάδες άλλα πράγματα. Κάθε μέρα όλοι και όλα όσα υπάρχουν στο περιβάλλον μας δίνουν ξεχωριστές μάχες, για να επιβιώσουν και να συμβιώσουν στην δημιουργία.
Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως συλλογικό Ων, έχουμε όλοι την δυνατότητα της αυτογνωσίας η οποία είναι πανανθρώπινη υπαρξιακή άξια, είναι ο στόχος και ο σκοπός της ύπαρξης μας. Όσο προσεγγίζουμε ως άνθρωποι την αυτογνωσία μας, τόσο πιο ξεκάθαρα εμφανίζετε η ανάγκη να δημιουργούμε και όχι να καταστρέφουμε.
Στέλιος Βασιλάκης