Σεισμοί Στην Σαντορίνη – Τριγμοί Μεταξύ Κυβέρνησης Και Πολιτών

Αλλεπάλληλες οι σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Σαντορίνη όσο και στα γύρω νησιά. Ένα γεωλογικό φαινόμενο που ανησύχησε τους πολίτες γιατί η συχνότητα τους δεν φαίνεται προς το παρόν να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 6.400 σεισμοί, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του φαινομένου. Ανησυχία υπάρχει και για το ηφαίστειο Κολούμπο, στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στην Σαντορίνη.

Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και αυτό είναι γνωστό. Είναι γεγονός ότι η προετοιμασία και η πρόληψη εξασφαλίζει ζωές και σαφώς απαιτείται ενεργοποίηση μηχανισμών και οικονομική αρωγή από την πολιτεία. Ποια είναι λοιπόν η προετοιμασία του κράτους για περιπτώσεις σαν και αυτή;

Οι θεσμοί της χώρας μας ακόμη αρέσκονται σε δηλώσεις και η ανησυχία των κατοίκων των Κυκλάδων κορυφώνεται. Πάνω από δέκα χιλιάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες έχουν ήδη αποχωρήσει από την Σαντορίνη και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται και από τα υπόλοιπα νησιά.

Απαράδεκτη η κατάσταση που επικράτησε από τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες κατά την μαζική αποχώρηση των πολιτών αυξάνοντας τα κόμιστρα έως και 500% εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση του πανικού. Μετά την γνωστοποίηση αυτής της αισχροκέρδειας και της δημόσιας κατακραυγής, οι εταιρείες επανάφεραν τα αρχικά ποσά.

Όμως τα παραδείγματα της κρατικής αναλγησίας φαίνονται σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τον εγκέλαδο, όπως η Βρίσα της Λέσβου όπου 7 χρόνια μετά έχουν αφήσει χωρίς αποζημιώσεις τους κατοίκους που προχωρούν στην ανακατασκευή των σπιτιών τους με δικούς του πόρους. Το ίδιο σκηνικό και στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης όπου μετά από 2 χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο 29 αιτήσεις από τις 2000 που έχουν κατατεθεί και μάλιστα οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται αδιάκοπα.


Επειδή σήμερα προβάλλεται μονίμως η οικονομική αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει αλλά και να έχει την σωστή πρόληψη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, στην Ελλήνων Πολιτεία που θα δημιουργηθεί μέσα από την Ελλήνων Συνέλευσις θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση ώστε να διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την εγκαθίδρυση του δικαίου και τις προστασίας κάθε πολίτη.


Ο στρατός και ειδικά τα σώματα ασφάλειας είναι στις Κυκλάδες σε ετοιμότητα μετά από μέρες εμφάνισης βέβαια του φαινομένου, αλλά έπρεπε ήδη από την πρώτη στιγμή να βρίσκονται εκεί. Ο στρατός μας θα πρέπει να είναι εθνοφρουρά και να συμβάλει όπου υπάρχει ανάγκη, με πρόγραμμα άμεσης εκκένωσης για τους πολίτες και προστασίας της περιουσίας τους και οι θεσμοί της πολιτείας θα πρέπει να φροντίζουν για την δωρεάν στέγαση και διατροφή των πολιτών από την στιγμή που θα απομακρυνθούν από την περιοχή τους.

Όλα σχεδιασμένα από πριν ώστε όταν έρθει η στιγμή μιας δύσκολης περίπτωσης να γνωρίζουν όλοι οι μηχανισμοί τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μένουν;; Νοιάζει κάποιον μέσα στην βουλή αυτό;;;

Εναέρια και δορυφορικά μέσα αμιγώς Ελληνικά θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και είναι η ώρα η χώρα μας να εξοπλιστεί τεχνολογικά σε όλους τους τομείς. Διαρκής εκπαίδευση λοιπόν σε στρατό και σώματα ασφάλειας με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, με ασκήσεις
αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και σχέδια εκκένωσης, περίθαλψης, διαμονής και σίτισης όποτε καταστεί ανάγκη.

Σημαντικό θέμα επίσης μετα την εξασφάλιση της ζωής των πολιτών, είναι και οι περιουσίες τους. Σε περίπτωση καταστροφής θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει κάθε ανάγκη άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο ακέραιο. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση ο στρατός θα μπορεί να είναι αρωγός αποκατάστασης υλικών ζημιών όπως γέφυρες, δημόσια κτήρια, δρόμους κτλ.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις όπως αυτές διότι η ετοιμότητα επαφίεται στην οικονομία και τις δομές της. Μέχρι σήμερα κάνουν λόγω για διαχείριση χρέους και μάλιστα ενός δανεισμού που έχει καταστήσει την χώρα και τους Έλληνες έρμαια ξένων κέντρων για πολλές γενιές μετα. Η Ελλήνων Συνέλευσις διασφαλίζει την διαχείριση πλούτου που θα εξασφαλίσει το ζην αλλά και το ευ ζην για το σύνολο.

Αικατερίνη Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *