Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, επανέφερε το αφήγημα της «αδικίας» που δήθεν υφίσταται η χώρα του, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις πιέσεις που δέχεται σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την ένταξη στην Ε.Ε. Παράλληλα, επιτέθηκε στη Βουλγαρία, συγκρίνοντας προκλητικά τη στάση της με τη ρωσική άρνηση της ουκρανικής ταυτότητας.
Οι δηλώσεις του Μίτσκοσκι αποκαλύπτουν τη στρατηγική αναθεωρητισμού των Σκοπίων, τα οποία συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις διεθνείς συγκυρίες και την ελληνική αδράνεια για να προωθήσουν τις εθνικιστικές τους επιδιώξεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν εξασφάλισε μια σταθερή σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά έδωσε χώρο στη γειτονική χώρα να επιμένει στη μονοπώληση του όρου «Μακεδονία» και να καλλιεργεί ανιστόρητους ισχυρισμούς.
Η ελληνική πολιτική ηγεσία συνεχίζει να ακολουθεί μια παθητική στάση, αγνοώντας τις διαρκείς προκλήσεις και υποχωρώντας στις διεθνείς πιέσεις. Οι ελληνικές κυβερνήσεις λειτουργούν ως εκτελεστικά όργανα ξένων δυνάμεων, παραχωρώντας εθνικά συμφέροντα στο όνομα της «διεθνούς σταθερότητας».
Ο μόνος πολιτικός φορέας στον ελλαδικό χώρο που καταγγέλλει όλη αυτή την λεηλασία που έχει υποστεί το ελληνικό έθνος στην ιστορία του και στα κληρονομικά του δίκαια είναι η Ελλήνων Συνέλευσις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιδρυτική του διακήρυξη καταγγέλλει παγκοσμίως το πολιτικό κατεστημένο που καπηλεύεται τον παγκόσμιο πλούτο, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η λύση δεν βρίσκεται στην αποδοχή τετελεσμένων αλλά στην εθνική αφύπνιση και στην επιδίωξη μιας στρατηγικής που θα προστατεύει τα ιστορικά και γεωπολιτικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ελληνικής ταυτότητας και της ιστορίας δεν μπορεί να παραμένει στα χέρια ενός πολιτικού καθεστώτος που υποτάσσεται σε διεθνή συμφέροντα.
Χ.Β.