Η Ελλάδα αποδεσμέυει την Ευρώπη απο την εξάρτηση του Γάλλιου της Κίνας

Σε συνάντηση πιθανών προμηθευτών και αγοραστών γάλλιου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου η Κομισιόν, με σκοπό την απεξάρτηση του Γάλλιου που προμηθεύεται από την Κίνα. Εκ μέρους της Ελλάδος παρευρέθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το group Mytilineos, για να εγγυηθεί την δυνατότητα παραγωγής γάλλιου που θα καλύψει τις συνολικές ανάγκες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, ως σχεδόν αποκλειστική τροφοδότης της Ε.Ε σε βωξίτη σε ποσοστό 83,7%, είναι η μόνη που όντως μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια σε γάλλιο για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, κρατώντας η χώρα μόνο το 35% της παραγωγής της προς εγχώρια εκμετάλλευση.

Το γάλλιο είναι μέταλλο που παράγεται από την επεξεργασία του βωξίτη, χρησιμεύει στην κατασκευή φωτοδιόδων LED, ημιαγωγών microchips, φωτοβολταϊκών πάνελ κτλ. Η σημερινή τιμή του είναι 562,70 $ ανά κιλό, αυξημένο κατά +33,12% σε σύγκριση με την τιμή του των 422,70 $ ανά κιλό την 1η Ιανουαρίου 2021 και αυξημένη +88,70% από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ανάλογη με την αύξηση τις τιμής του είναι και η αύξηση της ζήτησής του…

Όπως είδαμε πιο πάνω, το 65% του βωξίτη που εξορύσσουμε κάθε χρόνο εξαγάγεται χωρίς επεξεργασία, όπως προέβλεπε η σύμβαση Κούπερ μέχρι το 2009 και σήμερα προβλέπουν τα μνημόνια. Οι χώρες που το προμηθεύονται το επεξεργάζονται, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε μέταλλα προερχόμενα από τον βωξίτη (όπως το αλουμίνιο και το γάλλιο) και στην συνέχεια τροφοδοτούν τον βιομηχανικό τους ιστό.

Χώρες όπως η Γερμανία προμηθεύονταν με Ελληνικό βωξίτη από την δεκαετία του 30, που έφτασε να χτίσει ολόκληρη βιομηχανία και μάλιστα Α’ ποιότητας με ελληνικά μέταλλα και ελληνικά χέρια στην μετέπειτα συνέχεια.

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω ότι ο εκβιομηχανισμός της χωράς δεν συνέβη, όχι λόγω οικονομικής αδυναμίας ή έλλειψης πρώτων υλών, αλλά λόγω της διαχρονικής πολιτικής βούλησης του Ελληνικού κράτους, που προτίμησε να στείλει μετανάστες τους Έλληνες στην Γερμανία και στις ΗΠΑ, απ’ το να ανοικοδομήσει και να εκβιομηχανίσει την  Ελλάδα.

Τα έσοδα δε από την εκμετάλλευση του βωξίτη, εντός και εκτός της χώρας, όπως και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών, καταλήγουν στην διαχείριση της ΑΑΔΕ, δηλαδή κατευθείαν στους δανειστές, με τους Έλληνες πολίτες να λαμβάνουν μόνο τις περιβαλλοντικές επίπτωσης της εξόρυξης.

Για αυτό όμως έχουμε ευθύνη και εμείς οι πολίτες, γιατί δεχόμαστε να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, άλλοτε εν γνώση και άλλοτε εν αγνοία μας. Ως συλλογικότητα Ελλήνων, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εκπροσώπησης των Ελληνικών συμφερόντων είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας, για εμάς και τα παιδιά μας.

Η ένωση μας ως Έθνος είναι αυτή που θα δώσει μια για πάντα την λύση που αναζητάμε...

ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗ

ΠΗΓΕΣ: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *