Από Επένδυση σε Εισβολή: Golden Visa ή Χρυσή Τρύπα στην Εθνική Ασφάλεια;

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα σχετικά με την αυξανόμενη αγορά ακινήτων από Τούρκους υπηκόους σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα στη Ροδόπη, τη Λέσβο, τη Λέρο και τη Ρόδο.

Ο λόγος για αυτή την κινητοποίηση δεν είναι άλλος από την ανάγκη να διαπιστωθεί εάν τέτοιες συναλλαγές εγκυμονούν κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα ή εάν σχετίζονται με υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Golden Visa και, σε αρκετές περιπτώσεις, να προχωρήσουν στην ακύρωση χορηγημένων δικαιωμάτων.

Στην περίπτωση της Λέρου, εταιρεία με έδρα την Ελβετία αγόρασε κατοικίες και παραλιακά οικόπεδα. Πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση, όμως, εντοπίστηκαν Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι αξιοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση στη Ζώνη Σένγκεν, αποφεύγοντας τους ελέγχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του τουρκικού υποκόσμου έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική, βρίσκοντας «καταφύγιο» στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας εταιρείες και πρόσωπα «βιτρίνα». Ενδεικτικά, μόνο στον Έβρο και τη Ροδόπη πραγματοποιούνται πάνω από 1.000 αγορές ακινήτων τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από το τοπικό κτηματολόγιο. Αριθμοί που προκαλούν ανησυχία.

Οι Τούρκοι επενδυτές μάλιστα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων για Golden Visa, με ποσοστό 10,9%, ακολουθώντας τους Κινέζους.

Το πρόγραμμα Golden Visa ξεκίνησε το 2014 με την πρόθεση να ενισχύσει την οικονομία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του real estate. Προσφέροντας πενταετή άδεια διαμονής σε όσους αγόραζαν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, το κράτος στόχευε στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική. Η μαζική έλευση επενδυτών οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιωτικές περιοχές, αφήνοντας εκτός αγοράς χιλιάδες Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ενοικίου ή αγοράς.

Επιπλέον, η χρήση offshore εταιρειών και πολύπλοκων νομικών σχημάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο του προφίλ των επενδυτών, τόσο σε ποινικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκλείεται η ύπαρξη διασυνδέσεων με εγκληματικές ή παρακρατικές δραστηριότητες, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, που ξεκίνησε με την πρόφαση των επενδύσεων, μετατράπηκε σε εύκολη δίοδο για την είσοδο ανθρώπων με αμφίβολες προθέσεις, φτάνοντας στο σημείο η ΕΥΠ να διερευνά θέματα κατασκοπείας και απειλές εναντίον των εθνικών συμφερόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες επενδύσεις συγκεντρώνονται σε περιοχές με έντονη γεωστρατηγική σημασία, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Η μαζική συγκέντρωση ξένης ακίνητης περιουσίας σε τέτοιες περιοχές δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κυριαρχία της χώρας.

Παρότι έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, κλεισμένοι στις κομματικές τους λογικές, φαίνεται πως αγνόησαν τις πιθανές συνέπειες.

Όπως επισημαίνει και η Ελλήνων Συνέλευσις, οι πολίτες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων, παρά τα αναφαίρετα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Τα κόμματα θυμούνται τους πολίτες μόνο κατά την περίοδο των εκλογών, διεκδικώντας την ψήφο τους για να υλοποιήσουν πολιτικές που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Αντί να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τον πρόεδρο του πολιτικού φορέα, Ελλήνων Συνέλευσις, κο Αρτέμη Σώρρα, για τη χρηματοδότηση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, οι κυβερνήσεις επιλέγουν τη βολική λύση των εξωτερικών «επενδύσεων» που μετατρέπουν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.

Το ζητούμενο είναι να μπει ένα τέλος σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απλώς ένα «οικόπεδο» προς πώληση, αλλά μια κυρίαρχη πολιτεία που προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της.

Χ.Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *