Η Κέρκυρα, ένα νησί με πλούσια αθλητική παράδοση, βυθίζεται στο σκοτάδι λόγω των εγκαταστάσεων των αθλητικών κέντρων. Το Εθνικό αθλητικό κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα του νησιού και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Οι συνθήκες που επικρατούν στο στάδιο είναι τριτοκοσμικές. Οι χώροι προπόνησης είναι διαλυμένοι, σχεδόν ανύπαρκτοι. Αποδυτήρια βρώμικα και οι συνολικές υποδομές μηδαμινές.
Η νεολαία της Κέρκυρας αντί να προσελκύεται προς άθληση, αποτρέπεται υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες. Τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελούν ένα πανελλαδικό φαινόμενο. Αλλά, το θέμα είναι με ποια κριτήρια και με ποια προτεραιότητα αποδίδονται τα κονδύλια μέσω προγραμμάτων μεταξύ των Δήμων και της Γ.Γ.Α.
Εδώ στην Κέρκυρα, είναι γεγονός ότι δεν προκύπτει καμία διεκδίκηση, καμία δράση από τις τοπικές αρχές του νησιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αθλητές του νησιού να έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Η υποκινητικότητα, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων φτάνει στο απόγειο και στον τομέα του αθλητισμού.
Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συντήρηση και την καθαριότητα τους. Κολυμβητήρια; Μια από τα ίδια… ‘Ολες οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και ανεπαρκείς! Και ιδίως στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην πόλη της Κέρκυρας, στις εξωτερικές κολώνες στήριξης του γηπέδου έχουν φανεί τα σκουριασμένα σίδερα, ρωγμές και φθορά στο μπετόν σε όλο το κτήριο περιμετρικά, καταστώντας την στατικότητα του γηπέδου άκρως επικίνδυνη.

Οι συνθήκες στις οποίες οι αθλητές αναγκάζονται να προπονούνται, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους και ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Ας μην αναφερθούμε καθόλου για τις ειδικές κατηγορίες αθλητών, όπως τα άτομα τρίτης ηλικίας ή Α.Μ.Ε.Α. Οι συγκεκριμένοι αθλητικοί χώροι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και την πρόσβαση για αυτούς τους ανθρώπους. Από πλευράς υποδομών, δεν πληρούνται οι προδιαγραφές και το ανθρώπινο δυναμικό σε προπονητές και φυσιοθεραπευτές είναι ελάχιστο εώς ανύπαρκτο.
Ακόμη και οι εξωτερικοί χώροι των γηπέδων, που κατά βάση χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης, παραχωρούνται σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση με σκοπό το ιδίον όφελος. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ποιος τοπικός φορέας αδειοδοτεί κάτι τέτοιο και από ποιον δίνονται τέτοιες εντολές;
Η Κέρκυρα αξίζει καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις! Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στον αθλητισμό και να δημιουργηθούν σύγχρονα και ασφαλή αθλητικά κέντρα στους αθλητές και τους πολίτες του νησιού!
Ο αθλητισμός δεν μπορεί να αποτελεί ένα τόσο παρατημένο κομμάτι για μία πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της. Πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της παιδείας μας. Τα παιδιά μας θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη την δυνατότητα άθλησης από την αρχή της ένταξης τους στην εκπαίδευση. Και το μυαλό και το σώμα θα πρέπει να “γυμνάζονται” γιατί το κτίσιμό τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας μας. Το οφείλουμε στις γενιές που έπονται από εμάς.
Όλα αυτά τα περιστατικά που ζούμε στις μέρες, όπως οι εγκαταστάσεις του γηπέδου Κέρκυρας μας υποδηλώνουν την αδιαφορία των κυβερνώντων και γενικότερα την απαξίωση της άθλησης στην κοινωνία μας.
Η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύει τον αθλητισμό και να δίνει συνεχόμενα κίνητρα στην άθληση όλων. Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές σε εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό και μέτρα ασφαλείας. Το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός στην συνεχόμενη ανέλιξη των ανθρώπων, αντιπροσωπεύοντας το “νους υγιής εν σώματι υγιή”
Για την μεγάλη αυτή αλλαγή έχει δεσμευτεί ο πολιτικός φορέας Ελλήνων Συνέλευσις, όπου στις μέρες του θα δεν θα υπάρχουν άνθρωποι δύο ταχυτήτων, παρά μόνο μια Πολιτεία με αξίες και αρχές!!!
Γιώργος Βοντετσιάνος