Σε μια χώρα όπου τα πάντα καταρρέουν και δεν υπάρχει εθνική δομή οικονομίας, οι πολίτες αποφασίζουν με κινητοποιήσεις και εξορμήσεις να κάνουν τους ιθύνοντες της κατάρρευσης αυτής να ακούσουν τα αιτήματα τους, που στην ουσία είναι αιτήματα επιβίωσης και όχι σαφής προγραμματισμός αλλά και άμεση συμμετοχή τους στο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό για την διαρκή ανάπτυξη του κάθε κλάδου.
Για να γίνει αυτό κατανοητό ας πάρουμε ως παράδειγμα τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, όπου ομολογουμένως είναι δίκαιο να ακουστούν τα αιτήματα τους διότι ο γεωργικός τομέας βάλλεται για δεκαετίες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με όλους τους τρόπους.
Σε απεργιακό κλοιό λοιπόν η χώρα μας και για ακόμη μια φορά χωρίς αποτελέσματα, μιας και δεν υπήρξε ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων των αγροτών μετά από την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.
Μέσα από τις χρηματοοικονομικές “κρίσεις” των τελευταίων ετών, η συρρίκνωση του δημοσιονομικού χρησιμοποιείται ως η γνωστή “καραμέλα” για την άρνηση ουσιαστικής βοήθειας του κράτους, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπουργών και του πρωθυπουργού “τα ταμεία στέρεψαν…” και τους ζήτησαν ως ρέστα, με θράσος, να “βάλουν πλάτη” να αλλάξει η νέα ΚΑΠ, την οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί υπέγραψαν χωρίς την συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων.
Ποια είναι τα αιτήματα όμως των αγροτών που έφτασαν στην πρωτεύουσα και αυτήν τη φορά; Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευθεί ξανά, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις… δηλαδή διαχρονικά προβλήματα τα οποία σβήνουν ομολογουμένως την αγροτική παραγωγή και συρρικνώνουν στο ελάχιστο πλέον το ανθρώπινο δυναμικό που θέλει και μπορεί να ασχοληθεί.
Το θέμα της κινητοποίησης καλύφθηκε επαρκώς από τα ΜΜΕ με πολύ θετικά σχόλια για το ήθος και την αξιοπρεπή έκβαση των συλλαλητηρίων, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους αγρότες μας μόνο συναισθηματικά, γιατί πρακτικά τα Υπουργία είπαν “ΟΧΙ” στα βασικά αιτήματα λόγω δημοσιονομικής στενότητας…
Οι αγροτοκτηνοτροφοι αλήθεια, γιατί δεν απευθυνθήκαν σε αυτούς που πραγματικά διοικούν την χώρα;
Που ανήκει το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και τροφίμω, όπως και 11 ακόμη Υπουργεία, αλλά και το Χημείο του Κράτους; Ο νόμος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ξεκάθαρος : μια ανεξάρτητη αρχή χωρίς νομική προσωπικότητα στην οποία υπάγονται 12 Υπουργεία, δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν εντός της χώρας.
Οι αγροκτηνοτρόφοι γιατί δεν ζήτησαν από τον πρωθυπουργό που τους είπε ότι τα ταμεία στέρεψαν, να τους εξηγήσει τα υπέρογκα ποσά των δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στους προϋπολογισμούς κάθε έτους από το 2014 ως έσοδα εσωτερικού δανεισμού; Ποιος μας δανείζει εκ των έσω και η βουλή δεν τα κάνει χρήση προς όφελος όλων;
Έφτασε η στιγμή όμως που θα πρέπει να δοθούν οι ουσιαστικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα, γιατί εάν δεν γίνει αυτό άμεσα οι επιπτώσεις θα είναι καταιγιστικές, τόσο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν, όσο και για τους πολίτες που ζουν από τα προϊόντα του, αλλά και το σύνολο της οικονομίας της Ελλάδας, γιατί εάν δεν έχεις πρωτογενή παραγωγή δεν έχεις οικονομία. Δεν γίνεται όμως να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες κινήσεις και να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα… γιατί το μόνο που γίνεται είναι η μετατόπιση των προβλημάτων για το μέλλον, όπου γιγαντώνονται διαρκώς προκαλώντας αδιέξοδα και οριστικό τέλμα !
Γι αυτό οι λύσεις πρέπει να είναι συγκροτημένες, με σχεδιασμό και προπάντων να είναι διαχρονικές και εθνικές. Είναι καθήκον όλων μας η άμεση συμμετοχή μας ως πολίτες στα κοινά και στις αποφάσεις που αφορούν κάθε εργασιακό τομέα.
Ποιές είναι όμως αυτές; και πώς μπορούν να υλοποιηθούν;
Ως δείγμα θα πάρουμε τον αγροτικό πρωτογενή τομέα και θα αναπτύξουμε μερικές από τις λύσεις μέσα από την ορθή δομή που πρέπει να έχει η πολιτεία, ειδάλλως μιλάμε για ημίμετρα που διογκώνουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν. Για παράδειγμα, όσες επιδοτήσεις και να δώσει το κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση, εάν δεν γνωρίζεις την διαδρομή τους, δηλαδή από πού προέρχονται, που απευθύνονται, που καταλήγουν και τι έχουν καλύψει, το παιχνίδι είναι χαμένο από την αρχή. Αλήθεια, από τις χιλιάδες αιτήσεις του 2023 για επιδοτήσεις, πόσοι είναι οι πραγματικοί αγρότες που τις δικαιούνται;
Οπότε η πολιτεία – κράτος δικαίου θα έπρεπε να κάνει τα εξής:
- Συγκρότηση ενός σοβαρού θεσμού εκπροσώπησης των αγροτών, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία της πολιτείας μαζί τους για την διαλογική συζήτηση κάθε προβλήματος και θέματος που πρέπει να καλυφθεί. Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να αναλύει εμπεριστατώμενα τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις καινοτομίες που χρειάζονται για την ανάπτυξη του κλάδου. Η επιστημονική κατάρτιση που θα χρειαστεί για όλο αυτό το εγχείρημα θα καλύπτεται και με την συμμετοχή της πολιτείας. Έτσι εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή τους ακόμη και στο νομοθετικό πλαίσιο, διότι ο νομοθέτης θα πρέπει να έχει υπ’ οψιν του την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά και του συνόλου των πολίτων. Πότε είχαν λόγο οι αγρότες μας και συμμετοχή ακόμη και για τον σχεδιασμό των ΚΑΠ; Όλα έρχονται έτοιμα από μια γραφειοκρατική Ε.Ε. που τελικά, αντί για τους αγρότες, ευνοεί τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές ! Οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις είναι απλά η στάχτη στα μάτια για να μην αντιληφθούμε ότι η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται διαρκώς. Επί χρόνια σχεδιάζουν ΚΑΠ, αλλά τελικά όλοι οι αγρότες στην Ευρώπη ξεσηκώνονται γιατί φτωχοποιούνται με τις πολυεθνικές να οργιάζουν από κέρδη και συμφωνίες.
- Μέλημα επίσης της πολιτείας είναι το χαμηλό κόστος καυσίμων και ενέργειας μέσα από καινοτομίες που ήδη υπάρχουν, αλλά και άλλες που θα αναπτυχθούν. Η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες υψηλών προδιαγραφών, με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας.
- Τα λιπάσματα θα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παραγωγή τους εντός της ελληνικής επικράτειας για να σταματήσουν οι εισαγωγές, όπου διεθνή ζητήματα όπως η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας έφερε ελλείψεις και άνοδο των τιμών παγκοσμίως. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσει η πολιτεία σε βιολογικές αποτελεσματικές λύσεις λιπασμάτων αποκλείοντας αυτά τα χημικά που καταστρέφουν την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
- Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά μηχανήματα. Οι πρώτες ύλες της χώρας μας, αντί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των μηχανημάτων, εξάγονται σε εξευτελιστικές τιμές, μεταποιούνται εκτός Ελλάδας και εισάγονται ως έτοιμα πανάκριβα προϊόντα ! Η υψηλή ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα θα καλύψει τις ανάγκες και των αγροτών σε όλα τα επίπεδα.
- Επιπλέον η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει μηχανισμούς υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής παραγωγής μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης. Οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο θα μπορούσε να είναι πραγματικά βιολογικό αλλά και εξαιρετικό προϊόν με πραγματική εξαγωγική δύναμη.
- Όσον αφορά στις εισαγωγές, με μια ματιά στα στοιχεία τις ΕΛΣΤΑΤ οι πολίτες μπορούν να δουν τους τόνους αγροτικών προϊόντων που εισάγουμε και μάλιστα, αμφιβόλου ποιότητας. Χάνουμε από παραγωγή, άρα και εισοδήματα του εγχώριου πρωτογενή τομέα. Η αυτάρκεια για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, είναι το ζητούμενο ενός κράτους δικαίου, γι’ αυτό και θα δοθεί η προώθηση ώστε το 80% των προϊόντων κτηνοτροφίας και γεωργίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
- Θα πρέπει να δημιουργηθούν αγροτικές σχολές σε όλη την επικράτεια και εκπαιδευτικά αγροκτήματα για την πρακτική άσκηση, αλλά και επιδοτούμενα σεμινάρια ώστε να καλύπτεται η διαρκής επιμόρφωση των αγροτών σε τεχνογνωσίες και καινοτομίες.
- Και εν κατακλείδι… Κανένα κόμμα δεν μπορεί να εκτελέσει αυτές τις διαδικασίες, θα το είχαν κάνει ήδη εξάλλου. Αντιθέτως ψηφίζουν ετοίμους νόμους που έρχονται από την Ε.Ε ! Ούτε ζουζούνια θέλουμε να καταναλώσουμε, ούτε να γίνουμε η μπαταριά της Ευρώπης. Έχουμε εύφορη γη να καλλιεργήσουμε και βοσκοτόπια για την κτηνοτροφία, όπως και την τεχνογνωσία για πραγματική πράσινη ενέργεια που δεν αλλάζει τα τοπία και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Χρόνια τώρα ψηφίζουμε ευρωβουλευτές που μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανακοινώνουν πως “για χάρη της Ευρώπης ας καεί η Ελλάδα” ! Και καιγόμαστε ! Μεταφορικά και κυριολεκτικά…
Γιατί μέχρι σήμερα δεν μας λένε πόσα χρήματα εισπράττει η Ε.Ε. από την φορολογία των Ελλήνων; Πόσα από αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες;
Οι λύσεις υπάρχουν και έχουν παρουσιαστεί από την ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ εδώ και χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό για να εκτελεστεί χρειάζεται κεφάλαια τα οποία διαθέτει αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα μόνο η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ και είναι εγκεκριμένα από εγχωρίους και παγκόσμιους θεσμούς. Κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν για την πλήρη οργάνωση της Ελλήνων πολιτείας η οποία θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των πολιτών. Κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ώστε να φύγουν τα μνημόνια που μας κρατούν δέσμιους όπως και όλες τις επόμενες γενιές.
Στην Ελλήνων πολιτεία δεν θα χρειάζεται να γίνει καμία απεργία και κινητοποίηση διότι τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι πολίτες και η εκλεγμένη πολιτική διοίκηση θα εκτελεί τις αποφάσεις του συνόλου χωρίς να έχει ασυλία.
Ένωσε Έλληνα πολίτη την δυναμική σου με την δυναμική της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ για να έχουμε πραγματική πολιτική εκπροσώπηση και δυναμη μέσα στην ευρωβουλή !
Ήρθε η ώρα του ταμείου …
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ