Ποιος Ελέγχει Τη Ζούγκλα Της Ελληνικής Υπαίθρου; Ασφάλεια Υπό Κατάρρευση

Σε απόγνωση έρχονται καθημερινά πολίτες σε αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα, με την συστηματική
κλοπή χαλκού από μετασχηματιστές του δικτύου ηλεκτροδότησης γεωτρήσεων όπως σημειώθηκε πρόσφατα στο χωριό Αύρα Φαρσάλων. Θρασύτατοι κλέφτες ξήλωσαν για δεύτερη φορά τους ίδιους μετασχηματιστές που είχαν αντικατασταθεί πέρσι τον Μάρτιο, θέτοντας σε κίνδυνο την άρδευση των καλλιεργειών, προκαλώντας έτσι τεράστια ανησυχία στους αγρότες.

Το ίδιο σκηνικό συμβαίνει χρόνια τώρα, όπως και στον κάμπο της κοινότητας Πελασγίας στην Φθιώτιδα, το 2023 ,όπου οι μετασχηματιστές που είχαν αντικατασταθεί μετά τη λεηλασία τους καταστράφηκαν και πάλι μετά από νέα επιδρομή μέσα σε 48 ώρες. Τα ίδια γεγονότα σημειωθήκαν και στην κοινότητα Δημητριτσίου, στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών, που έμειναν για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες χωρίς νερό, καθώς κλέφτες ξήλωσαν τον μετασχηματιστή γεώτρησης που τροφοδοτεί το χωριό 1000 ανθρώπων.

Βλέπουμε σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο, για χρόνια πλέον, να γίνεται συστηματική κλοπή χαλκού και άλλων μετάλλων θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες πολιτών και δημοσίου αφού οι επιτήδειοι προκαλούν αποξήλωση καλωδίων από αφύλακτες εγκαταστάσεις και βιομηχανικούς χώρους, κλοπή στροφείων καλωδίων από αποθήκες εμπορίας, αποξήλωση δικτύου δημοτικού φωτισμού, σιδηροδρομικών ραγών, ακόμη και η αποξήλωση καλωδίου του ΟΤΕ από κολόνες της εταιρείας, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί πριν χρόνια στην περιοχή της Θήβας.

Το 2018, το βάρος του κλεμμένου χαλκού όπως είχε καταγγείλει η ΔΕΗ από φθορές μετασχηματιστών στην Στερεά Ελλάδα, ξεπέρασε τους 93 τόνους και η συνολική ζημιά που υπέστη η δημόσια ΔΕΗ τότε, έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από ότι φαίνεται, οι ποινές δεν είναι αρκετά αυστηρές ώστε να κρατήσουν κάθε επιτήδειο μακριά από τις κλοπές που αποτελούν μάστιγα για τους πολίτες και το ίδιο τα κράτος. Μπορεί ο ποινικός κώδικας να ορίζει αυστηρές ποινές για κλοπή και υπεξαίρεση ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα αξίας άνω των 120 χιλιάδων ευρώ, όμως οι κλοπές κάτω από αυτό το πόσο περιορίζονται στο πλαίσιο της φυλάκισης έως δύο έτη και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν ήταν αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, σήμερα δεν θα κάναμε λόγο για κλοπές, που όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελέγχου των κλοπών επέβαλε και η γειτονική Τουρκία όπου για χρόνια οι
πολίτες της υπέφεραν από την συστηματική κλοπή τσαντών στους δρόμους. Όταν η ποινή έγινε πολύ
αυστηρή, εξαλείφθηκε το φαινόμενο άμεσα υπό τον φόβο της πραγματικής δεκαετούς φυλάκισης.

Από την άλλη, στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχει διαφθορά και σήψη σε πολλά στελέχη που
εκμεταλλευόμενα την δύναμη του επαγγέλματος, προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις που εκθέτουν όλο το σώμα της Ελληνικής αστυνομίας. Μόλις πριν λίγους μήνες, ο ΠΟΑΣΥ τοποθετήθηκε δημόσια, εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και «οργή» για τις «απερίγραπτες αποκαλύψεις για σειρά εγκληματικών ενεργειών» που «ήρθαν να προστεθούν σε τόσες άλλες κραυγαλέες υποθέσεις διαφθοράς και απαξίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας», οι οποίες «ενώ ανέδειξαν παθογένειες και προκάλεσαν προβληματισμούς εντός κι εκτός σώματος, δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν».
Συγκεκριμένα: «Τέτοια ή και χειρότερα κρούσματα απάνθρωπης συμπεριφοράς, θα ξεριζωθούν μόνο
εφόσον η λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας αποκτήσει πραγματικά τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που της αξίζουν, τόσο σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας όσο και σε όλους τους τομείς απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις μακράς πνοής, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και προκαταλήψεις. Το ζητούμενο με κατεπείγουσα διαδικασία, είναι να υπάρξει ένα σχέδιο επαναξιολόγησης του υφιστάμενου αστυνομικού συστήματος και κυρίως, επανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων του.»

Όσο υπάρχει έγκλημα και αξιόποινες πράξεις, τόσο κυριαρχεί η διαφθορά και η ασυδοσία των
δημοσίων υπαλλήλων, λειτουργών ακόμη και αυτών που υπηρετούν τα ύπατα αξιώματα.

Ποιους τελικά εξυπηρετεί να υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις ,διακίνηση και ξέπλυμα
μαύρου χρήματος, κλοπές, επιθέσεις, χουλιγκανισμός κτλ.; Γιατί θέλουν να υφίστανται ο φόβος και η ανασφάλεια στους πολίτες που έτσι περιορίζονται νοητικά και φυσικά σε μια διαρκή ‘’φυλακή’’ βιώνοντας συγχρόνως την ηθική κατάπτωση;

Μόνο η πολιτική βούληση είναι το κλειδί, για να ξεριζωθεί κάθε παθογένεια στην ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, για την πάταξη ποινικών πράξεων η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να έχει σε κάθε αστυνομικό τμήμα εισαγγελέα με συγκεκριμένο επιτελείο που θα τον πλαισιώνει, ο οποίος θα επέβλεπε όλες τις διαδικασίες ώστε κάθε παράβαση κλοπής αλλά και αυθαιρεσίας να αντιμετωπίζεται άμεσα. Η χρήση κάμερας στην στολή κάθε αστυνομικού θα ήταν προς όφελος των ίδιων αλλά και των πολιτών, ώστε η αλήθεια και το δίκαιο να είναι εμφανής από όλους και προς όλους.

Η ολοκληρωτική ανασυγκρότηση της αστυνομίας όπως εξάλλου επιδιώκουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, δεν είναι απαραίτητα η πρόσληψη συνεχώς νέων στελεχών αλλά η οργάνωση της ιδίας της πολιτείας μέσα από την νομοθεσία η οποία θα επιβάλλεται πραγματικά με δίκαιο και παραδειγματισμό. Οι κλοπές γίνονται όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει επαρκής αστυνομικό προσωπικό αλλά γιατί δεν γίνεται ουσιώδη έρευνα των υποθέσεων και δεν επιβάλλονται αυστηρές ποινές ώστε να αποτραπεί η πράξη από πριν.

Επίσης, το δικαστικό σώμα πρέπει να αποκτήσει αμεσότητα στην έκβαση των υποθέσεων ώστε η ποινική τιμωρία να είναι άμεσα εκτελεστή, εντός λίγων ημερών και χωρίς αναβολές. Οι πολίτες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να έχουν το αίσθημα του φόβου μιας επίθεσης, κλοπής ή και
οποιασδήποτε μορφής εγκλήματος. Θα πρέπει η πολιτεία να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, ώστε οι άνθρωποι να δημιουργούν και να βιώνουν ελεύθερα γνωρίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επιβάλλεται αυστηρά και άμεσα όχι μόνο για την ίδια την αξιόποινη πράξη αλλά και για την πρόληψη του εγκλήματος. Επίσης, θα πρέπει να προάγει αξιακό σύστημα που θα θέτει τον άνθρωπο σε συνεχόμενη ανελικτική πορεία ώστε να απομακρυνθεί από κάθε διαβολή και παρανομία.

Γι’ αυτό, η Ελλήνων Συνέλευσις, σεβόμενη την ασφάλεια κάθε πολίτη θα παρέχει στα σώματα ασφάλειας κάθε υλικοτεχνική εξάρτηση ώστε να καταστούν αποτελεσματικά στο έργο τους. Συγκεκριμένα μέσα από το απόσπασμα των προγραμματικών δηλώσεων όπως έχουν κατατεθεί από τον πρόεδρο Κ. Αρτέμη Σώρρα στον Άρειο Πάγο:

-Η εκπαίδευση που θα παρέχει η Πολιτεία στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς θα γίνεται με
υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.
-Θα προσληφθεί το απαραίτητο υπηρεσιακό προσωπικό προκειμένου να εκτελούν την υπηρεσία τους ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά.
-Η Πολιτεία θα τους εξασφαλίσει ικανοποιητικές μισθολογικές και ασφαλιστικές συνθήκες για να
προσφέρουν απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα τις υπηρεσίες τους .
-Τα σώματα ασφαλείας θα έχουν την εκτίμηση της Πολιτείας και αυτά πρέπει να σέβονται τον
κάθε Έλληνα Πολίτη γιατί ο ίδιος τους διόρισε στην υπηρεσία τους και ουσιαστικά εργάζονται για
αυτόν.

Αικατερίνη Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *